the-open-network-5-ani-TON-sarbatoriti-la-Slatina-Timis

Slatina-Timis a fost din nou locul unde amintirile s-au transformat in povesti. Noi activitati exceptionale s-au desfasurat la Intalnirea Nationala TONNE (27-29 iulie 2018, Slatina-Timis, jud. Caras-Severin). Anul acesta am implinit 6 anisori iar intalnirea a fost una deosebita. Alaturi de membrii romani si belgieni, la activitati s-au alaturat si participanti din Bulgaria, Polonia si Belgia, participanti care s-au intalnit la ADAMS cu ocazia proiectului PROtect – Promovarea traditiilor prin mestesuguri lucrate manual.

Pe parcursul celor 2 zile de lucru, aproximativ 80 de participanti au lucrat impreuna pe diferite departamente de interes, tema centrala a intalnirii fiind „Lucru in Reteaua TON”. Trainerii TON au dezvoltat metode unice (exercitii si instrumente) cu care au venit in ajutorul participantilor in vederea cresterii spiritului de apartenenta la Reteaua TON.

Workshop-ul Departamentului de sanatate a fost sustinut de Ioan Suru, Cristina Vladu si Jozef Goebels. Tema workshop-ului a fost „Comune sanatoase din Romania prin organizatii Mutuale de Solidaritate si Sanatate. Modelul unicat TON”. S-a facut o evaluare a stadiului activitatilor pe servicii de ingrijiri la domiciliu, s-a discutat despre provocarile intampinate de membrii TON in desfasurarea activitatilor in comunitatile de apartenenta si s-au discutat proiectele aflate in curs de scriere/aprobare. La activitati a fost invitat si dl. Cosmin Trotea, consultant icMED. Acesta ne-a prezentat conceptul inovativ, usor accesibil, bazat pe interconectarea cabinetelor medicale. Solutia software icMED a fost creata pentru a oferi suportul necesar intregului flux medical si administrativ pentru profesionistii din medicina printre care cabinete medicale, centre de diagnostic, clinici si spitale, laboratoare si farmacii.

Doamna Daniela Ceredeev a avut grija de buna desfasurare a workshop-ului dedicat Organizatiilor Locale de Femei (OLF), asigurand lucrul intre membrele TON si participantii din cadrul proiectului PROtect. Dupa o scurta prezentare a proiectului au realizat impreuna un atelier international privind spiritul antreprenorial si ateliere de obiecte realizate manual (sustinute de traineri internationali). ADAM Moldovita, coordonatorul proiectului PROtect, impreuna cu ADAM Slatina-Timis (partenerul din romania) intentionaza in cadrul proiectului sa: protezeje si sa promoveze traditiile locale si mestesugurile lucrate manual, sa protejeze stima de sine a femeilor, sa promoveze incluziunea sociala si sa protejeze oamenii de excluziune si de lipsuri oferind o alternativa prin activitati antreprenoriale. Un alt obiectiv al proiectului este de a proteja infratirea intre organizatiile romano-belgiene si de a o promova ca un exemplu de buna practica pentru alte comunitati.

Participantii de la CDL, OLB si OLT au lucrat anul acesta impreuna, fiind animati in discutii de catre Dan Ceredeev, Maria Pruteanu si Cristina Chert. Subiectul workshop-ului a fost unul pe masura: „Sarcinile organizatiilor sociale in comunitate”. Participantii au fost invitati la dezbateri, au facut schimb de idei, au avut oportunitatea sa se cunoasca mai bine. S-au povestit activitati emotionante si s-au daruit sfaturi pentru dezvoltarea grupurilor si membrilor.

Excelenta Sa Thomas Baekelandt, Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania, ne-a facut deosebita onoare de a se alatura intalnirii noastre si a aduce un aport la celebrarea rezultatele celor 6 ani de activitate a Fundatiei „The Open Network for Community Development”. Excelenta Sa ne-a facut o surpriza impreuna cu Asociatia Colectiv GTG 3010, invitand la intalnirea noastra Compania de Teatru pentru Copii si Adolescenti din Bucuresti. Tinerii actori ne-au facut o reprezentatie a piesei „Lupta dintre Apa si Foc”. A fost mai mult decat un spectacol, a fost o lectie de supravietuire in caz de incendiu. Le multumim pe aceasta cale pentru constientizarea pericolelor si formarea unui comportament preventiv.

Evenimentul de anul acesta a creat un context in care membrii nostri au putut face schimb de experienta, au acumulat noi cunostinte si noi modalitati de interactiune, predare si dezvoltare personala prin intermediul tuturor trainerilor implicati. Fiecare grup a lucrat pe proiecte comune viitoare in retea, a identificat oportunitati in retea si viitori parteneri pentru proiecte si a avut o sesiune in care s-au prezentat concluziile zilei de lucru.

Am sarbatorit la sfarsitul zilei 6 ani de lucru si crestere in Reteaua TON cu tort si muzica, dar mai ales cu o invitatie la dialog si colaborare intre grupurile membre.

Multumim ADAM Slatina-Timis pentru organizare. Ca de fiecare data ne-ati umplut de energie pozitiva si cu dorinta ca anii urmatori sa fim gazde. Multumim voluntarilor pentru implicare, sprijin si pentru mancarea gustoasa. Multumim tuturor participantilor pentru entuziasm si buna dispozitie. Multumim partenerilor belgieni pentru efortul lor si pentru ca ne-au fost alaturi si in acest an.

Pentru albumul foto click aici.

Articol: Alina Scanteie, Office Manager TON  Toate drepturile rezervate

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.