In perioada 29 mai – 1 iunie 2024, a avut loc la Suceava, Romania, cea de-a IX-a editie a Forumului romano-belgian privind cooperarea descentralizata. Tema principala a Forumului a fost „Migratia si construirea unor comunitati locale rezistente pentru o Europa durabila a cetatenilor.”
A fost un eveniment de colaborare la care au lucrat indeaproape institutii importante si actori ai societatii civile, printre care enumeram: ADR-Vlaanderen, Ambasada Regatului Belgiei în Romania, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava si Consiliul Judetean Suceava, Fundatia The Open Network for Community Development, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, Asociatia Grupurilor Locale de Tineret – AGLT, Consiliul Local Suceava, primari locali, Consiliul Local Hantesti.
Deschiderea oficiala a celui de-al 9-lea Forum a avut loc miercuri, 29 mai, fiind gazduita de Primaria Judetului Suceava.
Cu o prezenta de peste 200 de participanti, cu activitati in plen si peste 14 ateliere de lucru, Forumul si-a propus sa prezinte si sa analizeze fenomenul migratiei la nivel de individ, institutie, tara si Europa, precum si legatura dintre acest fenomen (al migratiei) si viitorul Uniunii Europene.
Interventii memorabile privind fenomenul migratiei au fost sustinute de participanti din Romania si de la institutii universitare internationale precum:
- Prof. Monica Roman, Universitatea de Studii Economice din Bucuresti: „Migratia internationala si reintoarcerea in Romania: tendinte si efecte recente”
- Cercetator Eliza Vas, Institutul de Integrare Europeana: „Migratia si politica de integrare/ Bonding & Bridging – Minoritati”
- Jozef Goebels, Presedinte ADR-Vlaanderen; Ioan Suru, vicepresedinte TON: „Caring Neighbourhoods, principii si modele din Flandra (Belgia), Romania si Moldova”
- Prof. Sebastian Bruque, Universitatea din Jaen, Spania: „Institutia de invatamant superior – strategii de internationalizare pentru dezvoltare durabila”
- Patrick Van den Nieuwenhof, ADR-Vlaanderen: „Stimulator al comunitatii – migratia”
- Cristina-Victoria Chert, Director Executiv Fundatia TON: Proiectul Opportunities – „Crises as Opportunities: towards a Level Telling Field on Migration and a New Narrative of Successful Integration” si prezentarea metodei „Cross Talks”.
Intregul forum s-a desfasurat in prezenta Excelentei Sale, domnul John Cornet D’Elzius, Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania, care a sustinut un workshop special pentru studentii universitari si mediul academic de la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, workshop intitulat: „Despre intalnirea Presedintiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene cu studentii”.
Ne-am bucurat, am degustat si am avut oportunitatea sa cumparam din produsele oferite de Asociatia producatorilor locali „Gust din Bucovina”.
Intregul eveniment s-a desfasurat cu un mare sprijin din partea Consiliului Judetean Suceava, in prezenta domnului Gheorghe Flutur, precum si cu sprijinul logistic al Universitatii „Stefan cel Mare”.
Studentii Universitatii „Stefan cel Mare” si voluntarii de la Asociatia Grupurilor Locale de Tineret – AGLT au demonstrat prin buna organizare pe care ne-au oferit-o ca tinerele generatii sunt prezente acum pentru a asigura un viitor democratic si solidar al Uniunii Europene.
La sfarsitul primei zile de Forum, a fost organizata o vizita ghidata la sucursala din Romania a companiei belgiene SIDEM „Steering & Suspension” din Scheia, un sat de langa Suceava.
Vineri, 31 mai fost o zi dedicata vizitelor diverselor proiecte desfasurate de Manastiri din Bucovina si proiecte de patrimoniu cultural ale Universitatii „Stefan cel Mare”.
Sambata, in data de 1 iunie, copii din Falticeni au fost aniversati prin activitati de animatie si jocuri. Activitatea a fost organizata de Grupul Local de Tineret Aripi in Europa Falticeni.
Multumim tuturor participantilor si speram ca acest Forum si intalnirile desfasurate vor sta la baza unor viitoare colaborari pentru viitorul unei Europe democratice, cu valori si principii comune. Pentru albumul foto click aici.
5 June 2024
Ambasadorul Belgiei in vizita la Slatina-Timis – The Open Network
[…] de locuri din Romania. Unele dintre acestea in colaborare cu ADR/TON, cum ar fi, de exemplu, cel de-al 9-lea Forum privind cooperarea descentralizata de la Suceava, mai […]