Tema de anul acesta este Migratia si construirea unor comunitati locale rezistente pentru o Europa durabila a cetatenilor.
Migratia ocupa un loc important pe agenda politica si starneste emotii la nivel local, regional, national si european. Responsabili politici, formatori de opinie, grupuri sociale, cetateni uneori ingrijorati, alteori grijulii… penduleaza intre deschidere si restrictii fata de migratie. Chiar recent, Tarile de Jos au publicat raportul Cresterea moderata, unde migratia controlata este din nou o problema. Pe de alta parte, sentimentul de acasa este (din ce in ce mai) important pentru toata lumea. Aproape zilnic, ne confruntam cu acest lucru la televizor. Guvernele fac, de asemenea, politici de promovare a sentimentului de acasa.
Cu toate acestea, statisticile la diferite niveluri indica faptul ca oamenii se simt mai putin legati de un loc. Dar ce inseamna conceptele de „acasa” si „sentimentul de acasa”? Este oare doar un loc in care cineva se simte bine? Sau facem dintr-o casa un camin? Sau este nevoie de mai mult? O putem defini cu adevarat doar din perspectiva dorului de casa? In cadrul conversatiilor, oamenii stiu adesea imediat unde nu se simt acasa. Cu alte cuvinte, familiaritatea pare a fi un principiu director central: inconjurat de oameni pe care ii cunoaste, structuri clare, spatii publice sigure si accesibile….
Pentru aceasta editie, Forumul Descentralizat 2024 se concentreaza pe aprofundarea acestor intrebari. Retete vechi alterneaza cu cai inovatoare, cu scopul final de a consolida cooperarea intre Europa de Sud-Est si Belgia. Dar, in egala masura, crearea de proiecte incluzive in diferitele tari implicate asigura o Europa durabila a cetatenilor.
In data de 30 mai 2024, forumul va incepe in plen cu un scurt istoric al migratiei si cu procesele care stau la baza incluziunii si a sentimentului de acasa. Acest lucru va contribui la formarea bazei pentru atelierele de lucru aprofundate. Ziua de vineri, 31 mai 2024, este dedicata in intregime vizitelor la fata locului in satele cu care Universitatea din Suceava are un proiect pe termen lung de conservare a cladirilor istorice si mai ales de (re)apreciere a trecutului. Scopul nu este istoria de dragul istoriei, ci trecutul ca motor de dezvoltare a comunitatii. Forumul 2024 ofera din nou un bagaj suplimentar cu care sa lucram „acasa”. Pentru inscrieri si program click aici.
Leave a Reply