Raport
Exercitiul de cartografiere sociala – Moldova Noua
Studiu participativ prin Photo Voice
Cercetarea participativa bazata pe comunitate a devenit o abordare populara pentru cartografierea nevoilor publice complexe. Photo Voice este una dintre metodele calitative utilizate. Este o metoda participativa in care participantii utilizeaza fotografie si povestiri despre fotografiile lor pentru a identifica si a reprezenta probleme importante pentru ei, ceea ce le permite cercetatorilor sa inteleaga mai bine problema studiului. Uneori termenul fotonovela este folosit pentru a descrie procesul de utilizare a imaginilor pentru a spune o poveste. Important in acest sens este faptul ca membrii comunitatii nu sunt considerati subiecti pasivi, ci contributori activi. Ca baza, exista o convingere puternica ca „localnicii” sunt cei mai in masura sa defineasca nevoile proprii si ca ar trebui sa fie cei mai importanti actori in proiectarea eforturilor pentru a raspunde acestor nevoi.
Scopul acestei harti sociale a fost de a reuni informatii despre Moldova Noua (Romania) pentru a afla nevoile comunitatii locale. Cercetarea este bazata pe:
• Date cantitative (statistici): pentru aceasta referinta datele sunt disponibile pe site-ul Institutului National de Statistica (www.insse.ro).
• Date calitative (interviuri, filme, focus grupuri etc.)
Rezultatul cartografierii sociale este o prezentare generala a evolutiilor in domenii precum: populatia, ocuparea fortei de munca, imbatranirea, educatia …. Este inspirata de profilurile comunelor si satelor comunitatilor flamande. ADR-Vlaanderen/Fundatia The Open Network for Community Development (TON) utilizeaza aceasta cartografiere sociala ca mijloc de a analiza localitatile pentru a vedea cum poate fi imbunatatita sau stabilita cooperarea pentru sutinerea dezvoltarii locale.
Harta sociala a comunitatii Moldova Noua a fost pregatita cu studentii Universitatii Thomas More din Belgia si finalizata in timpul calatoriei lor de familiarizare din martie 2018, unde s-a pus accentul pe analiza calitativa si colectarea de informatii.
Harta sociala a fost realizata de Patrick Van den Nieuwenhof in colaborare cu Lisa Van Herpe, Maria–Laura Van Gool, Rauke Hetzheim, Sofia Leeters, Stien Boonen, Saar Cooremans, Sam De Beuker, Shelly Van Dooren, Nienke Henselmans, Maxime Van den Bosch, Filip Bode, Ria Bruijn, Jozef Goebels si Ioan Suru.
Leave a Reply