the-open-network-Implicarea-comunitatii-in-pastrarea-identitatii-locale-prin-VIZIDOM

La fel ca in fiecare an, si anul acesta, Fundatia The Open Network, in colaborare cu organizatii din diferite regiuni ale tarii, a facilitat trainingurile regionale care au avut ca teme principale „VIZIDOM – alaturi de seniorii nostri” si „Identitatea locala – contributie la patrimoniul national”.

23 iunie 2018 a fost data in care am avut din nou placerea sa pasim pe meleagurile comunitatii Coman din judetul Bacau unde am fost primiti cu aceeasi caldura si ospitalitate de catre un grup de oameni minunati, oameni care sunt implicati in rezolvarea problemelor ivite pe plan local, oameni care sunt deschisi in a afla cum se desfasoara activitatile in alte organizatii.

Prima tema abordata a fost cea despre Vizidom, cand doamnele traineri au vorbit despre activitatile intreprinse de organizatiile din care fac parte, despre importanta pe care o are vizita la domiciliu pentru cei napastuiti de soarta cu singuratatea sau cu o boala grea care nu le permite deplasarea si socializarea.

In cadrul celei de-a doua teme au fost identificate elemente definitorii ale identitatii locale din Coman, cand s-a concluzionat ca cel mai important element al acesteia este portul popular, costumele faurite de mainile maiestre ale mamelor si bunicilor. Au fost prezentate costume populare din zonele Olteniei, Vaii Ramnicului, Munteniei dar si cel din satul Coman care a fost descris cu mare mandrie de catre localnice. Scopul prezentarii costumului popular a fost tocmai acela de a evidentia unicitatea fiecarei zone a tarii in ceea ce priveste elementele de continut ale acestuia, materialele din care este confectionat, unicitate care defineste identitatea locala precum si contributia acesteia la patrimoniul national.

In titlul articolului am spus ca identitatea locala se poate pastra prin VIZIDOM. Cum altfel putem gasi costumele populare daca nu in lazile de zestre ale batranilor, cum putem afla despre trecutul satului daca nu ii vizitam pe cei care au prins alte vremuri, cum putem afla despre regionalismele locului daca nu stand de vorba cu cei care le-au intrebuintat in vorbirea de zi cu zi etc.

Ne-am luat ramas bun de la femeile din Coman dar nu inainte de a le multumi pentru placerea cu care am fost primiti, pentru implicarea si dorinta lor de a face cat mai multe lucruri pentru satul in care locuiesc, nu inainte de a remarca abilitatea organizatorica a doamnelor Antonina si Tereza, a atentiei parintelui Alois, care, desi era plecat, a avut grija sa ne lase gazda pe fratele dansului, parintele Sergiu Felician si sa ne trimita binecuvantarea printr-un mesaj scris. Va multumim, oameni cu suflet mare si sa ne revedem cu bine!

Pentru albumul foto click aici.

Articol de Doina Enache si Viorica Vintila Sontica, Traineri Nationali in Reteaua TON

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.