swissro-centered-1-rgb

Comunitati Rurale Active

In luna martie 2016 Fundatia The Open Network for Community Development (TON), in parteneriat cu Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis (ADAMS), a inceput implementarea proiectului „Comunitati Rurale Active in Furnizarea si Monitorizarea Serviciilor de Ingrijiri la Domiciliu – Cresterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a batranilor din 5 comunitati rurale”. Proiectul se va desfasura pe o perioada de 20 de luni, este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa si are un buget total de 82.300 CHF. Grantul acordat este de 74.050 CHF, iar co-finantarea asigurata de solicitant si parteneri este in valoare de 8.250 CHF.

Romania este pe ultimele locuri in Europa vis a vis de serviciile de ingrijire pe termen lung acordate persoanelor de varsta a treia. In urma unei evaluari a nevoilor de la nivelul comunitatilor sale, TON a realizat in 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale ce isi propune dezvoltarea de servicii necesare populatiei de la nivel rural. Serviciile de ingrijiri la domiciliu reprezinta o prioritate in acest Plan.

Partenerii in proiect, Fundatia TON si ADAM, doresc sa contribuie la reducerea disparitatilor intre centrele urbane si cele rurale din Romania, promovand in cadrul acestui proiect cresterea accesului persoanelor in varsta la servicii de ingrijiri la domiciliu.

Proiectul se desfasoara la nivel national, respectiv in 5 comunitati rurale din 5 regiuni ale Romaniei: Nord-Est (Moldovita, jud. Suceava), Vest (Armenis, jud. Caras-Severin), Nord-Vest (Batar, jud. Bihor), Sud-Est (Dumitresti, jud. Vrancea), Centru (Bunesti, jud. Brasov).

Proiectul urmareste sa raspunda nevoilor comunitatilor propunandu-si sa catalizeze crearea de noi structuri – formale si informale – in 5 comunitati rurale din 5 regiuni ale Romaniei, sa sprijine aceste noi structuri in a-si creste capacitatea de a furniza servicii de ingrijiri la domiciliu, sa creasca capacitatea institutionala a TON – ONG-ului solicitant – de a influenta politicile publice astfel incat acestea sa poata raspunda mai adecvat nevoilor persoanelor varstnice din mediul rural.

Metodologia de lucru consta in crearea la nivelul fiecarei localitati a unor structuri la inceput informale – Comitete Sociale Locale si apoi formale – ONG-uri locale furnizoare de servicii de ingrijiri la domiciliu cu rol de crestere a transparentei in identificarea cazurilor, de furnizare efectiva de servicii de ingrijiri la domiciliu, de monitorizare participativa a serviciilor furnizate si intovarasirea acestor noi structuri in pasii birocratici necesari crearii organizatiei, acreditarii serviciilor, depunerii de dosare catre institutii finantatoare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare.

Pe tot parcursul proiectului, TON va realiza activitati de networking si advocacy cu administratiile publice locale, judetene si nationale, structuri asociative ale administratiilor locale, ONG-uri cu obiective similare urmand ca la conferinta de sfarsit de proiect sa se poata discuta care au fost punctele tari si cele slabe ale acestei abordari proactive in crearea de servicii la nivelul comunitatilor rurale din Romania, sa se promoveze propunerile de politici publice care ar duce la oferta sustenabila de servicii de ingrijiri la domiciliu in mediul rural.

Obiectivul General al proiectului este cresterea accesului persoanelor dependente din mediul rural la servicii echitabile de ingrijiri la domiciliu.

Obiectivele Specifice ale proiectului:
1. Cresterea rolului societatii civile in procesul de realizare si monitorizare a serviciilor de ingrijiri la domiciliu in 5 comunitati rurale din 5 regiuni ale Romaniei in urmatorii 2 ani.
2. Cresterea capacitatii de furnizare de servicii de ingrijiri la domiciliu in 5 comunitati rurale in urmatorii 2 ani.
3. Cresterea capacitatii Fundatiei TON de a promova politici publice ce raspund nevoilor comunitatilor in urmatorii 2 ani.

Grupurile tinta ale proiectului sunt:
• Lideri informali din 5 comunitati rurale;
• Profesionistii comunitatii – asistenti medicali, medici de familie, profesori, voluntari care vor dori sa se implice in echipa furnizorului de servicii la domiciliu;
• Beneficiari: 100 persoane dependente in medie pe comunitate (500 in total);
• Beneficiari indirecti: – populatiile celor 5 comunitati

Din activitatile ce vor fi desfasurate in cadrul proiectului amintim:
– Crearea de structuri informale la nivel comunitar (Comitete Sociale Locale);
– Crearea de structuri formale – Furnizori ONG de servicii de ingrijiri la domiciliu cu personalitate juridica (la nivelul celor 5 comunitati);
– Coaching pentru leaderii informali si formali;
– Furnizarea unui program de formare de 5 zile pentru 5 reprezentanti ai fiecarei echipe a furnizorilor.

Calendarul activitatilor

Calendar activitati proiect

CONFERINTA DE  PRESA LANSARE, 20.04.2016

Invitatie conferinta lansare proiect

Comunicat de presa lansare proiect

Fotografii din cadrul conferintei de lansare proiect

CONFERINTA AMBASADA BELGIEI, 08.06.2016

Comunicat de presa 

Fotografii din cadrul conferintei din 08.06.2016 – Ambasada Belgiei

Video conferinta din 08.06.2016 – Ambasada Belgiei

Reportaj TVR din 21.06.2016 – este difuzat de la minutul 21.38 pana la 32.00

Articole din presa:

STIRIONG.RO

expressdebanat.ro

caras-severin.comisarul.ro

www.argument-cs.ro

reper24.ro

vesttv-resita.ro

TVR+ – stirea este difuzata la minutul 34.53

Rapoarte activitati in cadrul proiectului:

Cresterea capacitatii furnizorilor de servicii

Furnizarea de servicii de ingrijiri la domiciliu

Promovarea de politici publice

 

Pentru informatii oficiale despre Programul de Cooperare Elvetiano-Roman accesati: www.swiss-contribution.ro si www.swiss-contribution.admin.ch/romania.

Aceasta pagina de website nu reflecta neaparat pozitia oficiala a guvernului elvetian. Responsabilitatea pentru continutul acesteia este asumata in intregime de Fundatia The Open Network and Community Development.

logo_adam

ton_logo_header

This post is also available in: Engleză Olaneză