the-open-network-Sanatatea-l-a-adus-la-Resita-pe-ambasadorul-Belgiei

RESITA – Excelenta Sa Philippe Beke, ambasadorul Regatului Belgiei la Bucuresti, a fost prezent joi, 29 noiembrie, la Resita, pentru o dezbatere pe teme de sanatate, precum si pentru a inmana reprezentantilor Guvernului un prezentare a relatiilor de colaborare dintre statul roman si regatul flamand, in special in legatura cu subiectul discutiilor.

Cu acest prilej, s-a vorbit despre centrele infiintate de belgieni la noi in tara, punandu-se accentul pe „Magazinele de sanatate“, un fel de farmacii in care se poate gasi orice, de la banala aspirina, pana la diferite tipuri de proteze.

Cu acest prilej, unul dintre reprezentantii delegatiei belgiene a tinut sa precizeze ca a fost facuta o analiza in privinta produselor cele mai vandute de aceste magazine in regat, dar si la noi, constatandu-se ca predomina… scutecele pentru aduti.

De fapt, dezbaterea a fost generata la initiativa Asociatiei de Ajutor Mutual Slatina-Timis (ADAM Slatina-Timis), reprezentata de presedintele acesteia, Pavel Aghescu, cel care a si fost sef al sanatatii carasene. Au fost prezentaţi primii muguri ai colaborarii romano belgiene in domeniul sanatatii, care s-au dezvoltat chiar aici, in judet, inca din 1989. Unul dintre principalele rezultate este Centrul Comunitar de Sanatate din Slatina-Timis, luand totodata nastere doua asociatii prin care sprijinul flamand se concretizeaza in tara noastra: Asociatia „Actiunea Satelor Romanesti“ si Fundatia „Retea Deschisa“.

La eveniment au mai participat si Josef Goebels, presedintele celor doua organizatii belgiene, precum si Alexandru Rafila, ministru secretar de stat in cadrul ministerului de resort. Au fost de asemenea prezenti senatorul Iosif Secasan, prefectul judetului, Silviu Hurduzeu, Dumitru Secasan, directorul Spitalului judetean, Ioan Benga, reprezentanti ai conducerii Casei Judetene de Sanatate, medici si reprezentanti ai administratiei locale si judetene.

Memorandumul transmis cu acest prilej intre membrii celor doua delegatii se doreate a fi un indemn adresat de fapt viitorului guvern, pentru punerea in miscare a procedurilor de adoptare a unei noi legi a sanatatii, dar si a masurilor necesare pentru „insanatosirea“ grabnica a sistemului sanitar. Potrivit documentului, sanatatea este subfinantata, beneficiind doar de 3,5% din PIB, cand ar fi nevoie de cel putin 6%, procent propus de belgieni pentru anul 2013, urmand ca in 2015 statul roman sa asigure o finantare de cel putin 60 de dolari pe fiecare cetatean. Memorandumul constata faptul ca in momentul de fata doar 5 milioane de romani contribuie la Fondul de Sanatate, in vreme ce alte zece milioane sunt scutiti. Insa reteaua de sanatate functioneaza pentru intreaga populatie. In mod clar, trebuie regandit sistemul de contributii.

Studiile facute de belgieni au constatat faptul ca una dintre problemele fundamentale cu care se confrunta romanii inceputului de Mileniu III este lipsa apei potabile, toaletele fiind tot in fundul gradinii. Totusi, memorandumul prezentat autoritatilor romane spune ca: „Din experienta noastra, plafonul de plati pentru pacientii din stomatologie cu varste cuprinse intre 1-18 ani ar trebui sa fie ridicat la 5.000 lei pe luna, daca ne dorim sa avem o populatie sanatoasa“. Nu ne intrebam cat ar trebui sa fie contributia lunara la Fondul de Sanatate, astfel incat fiecare copil sa poata beneficia lunar de asistenta medicala stomatololgica de 5.000 de lei… De asemenea, pentru o mai buna gestionare a fondurilor, belgienii remarca faptul ca ar trebui ca Fondul de Sanatate sa fie gestionat de o Casa de Sanatate cu adevarat independenta. Mai ramane doar ca viitorul executiv sa ia in calcul propunerile partenerilor flamanzi. Programul intrunirilor continua vineri, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la sediul ADAMS Slatina-Timis.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.