the-open-network-Training-regional-@Girliciu

Nimic si nimeni nu va reusi vreodata sa ne faca sa uitam locul in care ne-am zgariat talpile in spinii imasului, unde ne-am zdrelit genunchii la jocurile simple dar care ne erau atat de dragi… locul in care am descoperit prima stea din Ursa Mare… nicaieri nu vom gasi un cer mai senin si mai inalt ca cerul copilariei nostre… Aceste minunate lucruri ne fac sa ne pastram sufletul de copil… sau poate copilul din suflet?

Cu mandria in suflet de a apartine Comitetului Local de Dezvoltare, astazi, 7 iunie 2018, membrii CDL s-au reunit la Scoala Gimnaziala „Dumitru Gavrilescu” Girliciu pentru trainingul regional desfasurat sub denumirea Dezvoltarea Organizatiei Locale – „VIZIDOM” si „Identitate locala – parte a patrimoniului national” organizat in reteaua Fundatiei The Open Network for Community Development.

Scopul trainingului a fost promovarea voluntariatului in randul adultilor/cunoasterea traditiilor, obiceiurilor, a valorilor de patrimoniu local. La training a participat un numar de 27 persoane de la organizatiile din zona: Daeni, Hirsova, Ciobanu, Saraiu, Crucea si Girliciu.

VIZIDOM, prima tema dezbatuta, a fost tratata cu mare seriozitate si mari emotii. Au fost prezentate fotografii din timpul vizitelor la domiciliu cu prilejul sarbatorilor pascale si de iarna, in care erau redate chipurile fericite ale batranilor nevoiasi si singuri, multumiti ca nu au fost uitati si ca pe langa darurile primite „au cu cine schimba o vorba”. De aici s-a inteles cat de important este VIZIDOM-ul pentru persoanele aflate in dificultate, batrani, bolnavi si ca ar fi necesar ca autoritatile centrale si locale sa se implice mai mult in implementarea de proiecte care sa vizeze ingrijirea la domiciliu precum si ingrijirea paleativa.

In partea a doua a training-ului s-a discutat despre „Identitatea locala” si contributia acesteia la patrimoniul national. S-a inteles ca identitatea locala este mandria de a apartine unei comunitati, cu o anumita traditie, cu anumite valori de patrimoniu local care intregesc patrimoniul national. Identitatea locala ar trebui sa duca la o comunitate locala puternica, responsabila, care sa se implice in dezvoltarea nivelului de trai in fiecare comunitate. Datorita oamenilor inimosi prezenti, trainingul s-a desfasurat intr-un mod placut, interactiv, toti cei prezenti participand la discutii, formand echipe de lucru si impartasind idei care pot fi puse in practica in propriile organizatii.

Feed-back-ul a fost unul pozitiv din perspectiva beneficiarilor si a trainer-ului. Temele au adus un plus valoare voluntarilor, multumire, satisfactie, formarea unei gandiri rationale si a dus la cresterea interesului pentru implicarea cetatenilor in viata comunitatii prin activitatea de voluntariat. Pentru albumul foto click aici.

Anica Tufa, Trainer regional in Reteaua TON

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.