Anul 2014 - 25 de Ani de Colaborare Romano-Belgiana!

Proiectul s-a desfasurat la Iasi in perioada 15-19 Noiembrie 2014. Proiectul a debutat la Bucuresti in cadrul Ambasadei Regatului Belgiei in Romania pe 15 noiembrie (Ziua Regatului Belgian) si la Iasi in cadrul Complexul Muzeal National “Moldova” prin deschiderea expozitiei “Anul 2014 - 25 de Ani de Colaborare Romano-Belgiana”.

Deschiderea expozitiei “Anul 2014 - 25 de Ani de Colaborare Romano-Belgiana” a fost un eveniment de istorie orala, o expozitie a marturiilor celor care au contribui la salvarea satelor romanesti prin infratirea comunitatilor Romano-Belgiene.
Fiecare zi din cadrul Saptamanii Romano-Belgiene a dezvaluit un traseu istoric si cultural de colaborare dintre cele doua tari, demers realizat pe baza marturiilor existente (mobile si imobile).

Dupa deschiderea expozitiei, pe parcursul a trei zile (16, 17, 18 noiembrie) a fost desfasurat Simpozionul International “25 de Ani de Colaborare Romano-Belgiana” ce a dezvoltat 6 ateliere care au contribuit la promovarea valorilor bi-laterale, la o trecere prin istoria acestei colaborari de peste 25 de ani si a dezvoltat noi oportunitati de colaborare bi-laterala prin accesarea noilor linii financiare propuse de catre Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020.

Atelierele zilnice au contribuit prin tematica abordata la constientizarea unei istorii de relationare moderna dintre cele doua natii si, totodata, au dezvoltat posibilitati de colaborare viitoare prin implicarea diferitilor stakeholderi din Romania si Belgia. Fiecare zi a adus in atentia mass-mediei oportunitati de dezvoltare si colaborare la nivelul reprezentantilor societatii civile, a mediului de afaceri si a reprezentantilor culturali internationali.

Organizatori si parteneri in implementarea acestui proiect au fost: Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi, Fundatia Romano-Flamanda „The Open Network for Community Development” si ADR Vlaanderen Belgia.

Finantatorul principal al evenimentului: Institutul Cultural Roman.

Parteneri cu responsabilitate sociala: SC SAMDAM GIFTS SRL, Belgian Romanian Business Association (BEROBA), SC CNUD-EFCO ROMaNIA SRL, IG Watteeuw Romania S.R.L. si Asociatia EUROPANET.