Vineri, 28 iunie 2024, ne-am bucurat de premiera spectacolului „La granita lui Acasa” jucat la Sala Uzina cu Teatru din Iasi. Spectacolul „La granita lui Acasa” a fost pus in scena in cadrul unui parteneriat dintre Fundatia The Open Network for Community Development si Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi. Productia a fost realizata in cadrul proiectului „Crizele ca oportunitati: catre un nivel de comunicare a migratiei si o noua naratiune a integrarii de succes” – OPORTUNITATI (acordul de grant nr. 101004945), proiect finantat prin Programul Orizont 2020 – Programul-cadru pentru cercetare si inovare al Uniunii Europene.

OPORTUNITATI aduce impreuna cercetatori specializati in domeniile cercetarii narative interdisciplinare, studiilor interculturale, studiilor (sociale) media, statisticilor, precum si legii si politicilor privind migratia, ONG-uri cu experienta in activitati de actiune in domeniul migratiei si specialisti din domeniul teatrului, care, prin realizarea traducerilor culturale (spectacole de teatru, productii de scurtmetraje, expozitii de fotografie etc.) ale studiilor realizate in cadrul proiectului, au misiunea de a creste impactul si vizibilitatea proiectului in randul publicului larg. Obiectivul principal al acestei colaborari interdisciplinare este initierea de schimbari in atitudini si perspective in discursurile privind migratia in sfera publica europeana.

„La granita lui Acasa”: scenariul Silvia Ghilas, regia Radu Ghilas, scenografia Catalin Tarziu, video design Andrei Cozlac, universul sonor Odry Barca. Distributia: Haruna Condurache, Doina Deleanu, Livia Iorga, Malina Lazar, Oana Sandu, Daniel Busuioc, Ionut Cornila, Emil Coseru, George Gusuleac.

Despre spectacolul „La granita lui Acasa”, Silvia Ghilas, secretar literar al Nationalului iesean, expert in cadrul proiectului OPORTUNITATI si autoare a textului, ne spune: „reprezinta traducerea culturala a studiului efectuat asupra fenomenului de migratie, in cadrul proiectului OPORTUNITATI. Scenariul a avut ca material de inspiratie o serie de interviuri realizate in cadrul proiectului, cu persoane nascute in Republica Moldova si stabilite ulterior in Romania. Cu un caracter dorit documentar, textul imbina o parte generoasa din marturiile repondentilor cu elemente de fictiune. Sapte emigranti, care calatoresc cu un microbuz din Republica Moldova spre Romania, asteapta la frontiera rezolvarea unei situatii mai putin legale, in care este implicat unul dintre calatori. Timpul de asteptare, destul de indelungat, le ofera prilejul sa impartaseasca momentele cele mai importante ale calatoriei lor „de la nativ la emigrant”. Fiecare dintre ei are o istorie proprie, un bagaj personal de experiente, un trecut si un prezent. Desi diferite, cele sapte povesti au ca punct de intalnire acelasi cuvant: Acasa, un acasa fracturat de o vama care poate fi usor traversata, dar in acelasi timp reprezinta o bariera de netrecut. Suspendati la granita lui Acasa, cei sapte incearca sa afle carei tari apartin cu adevarat, celei in care s-au nascut sau celei care i-a adoptat”.”

Pentru mai multe informatii, va invitam sa cititi comunicatul de presa. Pentru albumul foto click aici.

Partenerii proiectului OPORTUNITATI: Beweging.net (Belgia), Fundatia The Open Network for Community Development (Romania), The International Institute of Social Studies (ISS), a Faculty of the Erasmus University Rotterdam (Olanda), Grdr Migration-Citizenship-Development (Franta), The University of Wuppertal (BUW) (Germania), CNCA ‐ Coordinamento Nazionale Comunità di Accoglienza (Italia), The Gender, Environment, Religion and Migration Studies and Research Laboratory (Germania), The IFZ (International Research Centre for Social Ethics) (Austria), KU Leuven (Belgia), The Centre for Migration Studies (CMS), University of Ghana (Ghana), EAPN PT (Portugalia), Ghent University (Belgia), Institute for Media Studies, KU Leuven (Belgia) si Royal Flemish Theater (Belgia). Pentru mai multe informatii despre activitati si rezultate, va invitam sa ne vizitati site-ul proiectului sau Pagina de Facebook a proiectului.