Impartasim cu cititorii nostri cele mai importante momente ale Conferintei Finale privind Proiectul OPPORTUNITIES, un eveniment de sarbatoare care a reunit o comunitate vibranta de cercetatori, experti, migranti, lucratori sociali, artisti, activisti in Bruxelles, Belgia. Acest eveniment important a marcat incheierea a patru ani de cercetare europeana dedicata naratiunilor migratiei. Conferinta a fost un spatiu pentru impartasirea si celebrarea rezultatelor muncii noastre. Am prezentat concluziile noastre cheie cu privire la modul in care evolueaza povestile despre migratie, rolul media (social) in modelarea perceptiilor publice si modurile in care societatile europene se implica in migratie. A fost o oportunitate de a explora strategii care pot stimula un dialog egal si incluziv pe teme legate de migratie.
Marjan Temmerman, jurnalist la VRT, a facilitat cu pricepere un dialog interactiv in timpul conferintei finale. Dialogul a fost structurat in sase mese rotunde:
Masa rotunda 1: Voci despre si de la migranti. Unde auzim, ce voci si cum se dezvolta aceste povesti si cum pot deveni egale? Roy Sommer si Caro Gebauer (Universitatea Wuppertal) si Marco Caracciolo (Universitatea Gent) au prezentat conceptele cheie.
Masa rotunda 2: Care este puterea retelelor (sociale) in a crea povesti despre si din partea migrantilor? Si cum evalueaza europenii aceste povesti? Leen d’Haenens (KULeuven), Silke Goubin (KULeuven, HIVA), Simona Adinolfi (Universitatea Gent) si Birgit Bahtiç-Kunrath (IFZ Austria) au discutat despre rolul presei.
Masa rotunda 3: Care este vocea Africii in cadrul povestilor europene si al proiectului european de cercetare? Aly Tandian (Université de Saint-Louis, Senegal), Mary B. Setrana (Universitatea din Ghana) si Mariam Nazze Muwanga (Universitatea din Wuppertal) ne-au vorbit despre vocile Africii si a diasporei africane.
Masa rotunda 4: Ce poate face cultura cu povestile migrantilor? Silvia Ghilas (Fundatia The Open Network for Community Development, Romania) si Cinzia Brentari (CNCA Italia) au aratat cum cultura poate avea impact intr-un proiect de cercetare.
Masa rotunda 5: Cum sa cream un dialog egal? Pot fi vocile egale? Poti sa intri in pielea celeilalte persoane? Michel Debruyne (Beweging vzw), Inácia Sá (EAPN Portugalia), Jonathan Stebig (GRDR Franta), Hassan Bassi (CNCA Italia), Theresa Klinglmayr (IFZ Austria), Cristina Chert (Fundatia The Open Network for Community Development, Romania), Aly Tandian (Universitatea Saint-Louis, Senegal) si Mary B. Setrana (Universitatea din Ghana).
Masa rotunda 6: Realizarea unui dialog egal cu partile interesate si cu migrantii. Participantii au fost invitati sa fie parteneri in acest dialog.
Proiectul OPPORTUNITIES se refera la stimularea intelegerii si a respectului prin conversatii deschise intre migranti, cetateni si partile interesate. Lucrand impreuna dincolo de frontiere, proiectul OPPORTUNITIES a dobandit o intelegere mai profunda a povestilor migratiei si a impactului acestora asupra societatii. Conferinta finala de la Bruxelles a fost o sansa de a reflecta asupra realizarilor proiectului si a planului de viitor. A fost o piatra de temelie pentru noi initiative care urmaresc sa creeze conversatii mai corecte si mai incluzive despre migratie.
Pe masura ce Europa si Africa continua sa navigheze in complexitatile migratiei, constatarile Proiectului OPPORTUNITIES vor ramane esentiale pentru modelarea unor perspective mai echilibrate si mai informate, incurajarea empatiei si eliminarea decalajelor dintre comunitati.
Acest consortiu divers a permis o abordare cuprinzatoare si cu mai multe fatete a migratiei prin integrarea perspectivelor din tarile de origine (Ghana, Senegal), tarile de tranzit (Italia, Mauritania, Romania), destinatiile de sosire (Franta, Portugalia) si centrele primare de migratie (Belgia, Germania, Austria). Un astfel de domeniu de aplicare extins a permis proiectului sa ofere o perspectiva unica si incluziva asupra politicilor de migratie, perceptiilor publice si implicatiilor sociale si culturale ale migratiei.
Proiectul „Crizele ca oportunitati: catre un nivel de comunicare a migratiei si o noua naratiune a integrarii de succes” – OPPORTUNITIES (acordul de grant nr. 101004945) este un proiect finantat prin Programul Orizont 2020 – Programul-cadru pentru cercetare si inovare al Uniunii Europene. Pentru mai multe informatii despre proiect va invitam sa vizitati Pagina de Facebook a proiectului sau website-ul proiectului. Va invitam sa cititi comunicatul de presa. Pentru albumul foto click aici.
Leave a Reply