The-Open-Network-Proiectul-OPORTUNITATI-al-Programului-Orizont-2020-dezbaterilor-actuale-privind-migratia-integrarea

Fundatia The Open Network for Community Development saluta inceperea proiectului european OPORTUNITATI in cadrul Programului Orizont 2020 care include implicarea a numeroase organizatii neguvernamentale din Romania, Italia, Belgia, Franta, Portugalia si Mauritania si cooperarea cu partenerii africani (Senegal, Ghana si Mauritania), precum si, a mai multor universitati din Germania, Austria, Olanda, Belgia, Senegal si Ghana.

Proiectul OPORTUNITATI pleaca de la observatia ca metafora crizei din politica privind refugiatii promoveaza sentimente anti-europene si anti-umanitare: catastrofele umanitare ale zborului si ale deplasarii devin o problema de securitate si distributie, „criza refugiatilor” devine o „criza a Europei” si devine o „criza a valorilor umanitare”.

Aici intervine proiectul: OPORTUNITATI doreste sa stimuleze o dezbatere prospectiva si productiva bazata pe principii pentru un dialog echitabil privind imigratia si integrarea cu succes.

Inspirat de metafora economica a „conditiilor de concurenta echitabile”, care descrie un „fair-play” pe piata interna a UE, OPORTUNITATI se straduieste acum sa obtina o „naratiune corecta” bazata pe multiperspectivitate si pe un dialog egal, numit „nivelul campului de povestire”.

OPORTUNITATI reconstituie diferite perspective asupra migratiei si integrarii in tarile de origine, tranzit si destinatie. O metoda inovatoare, numita „discutii incrucisate”, discutii intre refugiati, migranti, parti interesate si cetateni, aduse intr-un cadru de egalitate, va genera platforme pentru un nou dialog privind imigratia si incluziunea. Rezultatele vor fi interpretate de evenimente culturale locale si intr-o productie turistica a Teatrului KVS Bruxelles, rejucate pe scenele europene. Rezultatele vor fi traduse in recomandari politice concrete pentru Europa si pentru mai multe state.

Comisia Europeana se asteapta ca OPORTUNITATI sa fie „o iesire din atmosfera otravita a dezbaterilor actuale privind migratia si integrarea”.

Acest proiect a primit finantare din programul de cercetare si inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 in temeiul acordului de subventionare nr. 101004945.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.