In luna martie 2015 Fundatia The Open Network for Community Development a inceput implementarea proiectului RE-InVEST, proiect ce se va desfasura pe o perioada de 48 de luni cu finantare prin Programul Orizont 2020 – program de cercetare si inovare al Uniunii Europene. In cadrul proiectului sunt implicati 19 parteneri internationali.

Proiectul isi propune: reconstruirea unei Europe inclusive, bazata pe valori de solidaritate si incredere prin investitii sociale.

Mai mult, proiectul in sine are o abordare participativa care implica vocile grupurilor vulnerabile si ale organizatiilor societatii civile.

RE-InVEST isi propune o schimbare in abordarea investitiilor sociale ca o strategie pentru a “umaniza” Europa.

Capacitatea de abordare a expertei Amartya Sen si accentul pe drepturile omului vor fi punctele noastre de orientare teoretice. RE-Invest isi propune sa aiba un impact asupra provocarilor societale accelerate de criza: vom oferi materie prime de realizarea a unui proiect european reinnoit: o Europa in care bunastarea tuturor este in centrul politicilor sale.

Desi “cresterea incluziunii” este unul dintre pilonii Strategiei Europa 2020, dimensiunea sociala a strategiei a pierdut impulsul cu criza Euro si prioritatea care a urmat a fost axata pe politicile de stabilizare macro-economice.

Intre timp, inegalitatile sunt in crestere, cu somajul si saracia care ating noi recorduri, in special in regiunile periferice ale UE. In 2013, Comisia a propus un efort major pentru a reechilibra progresul economic si social, cu Pachetul de Investitii Sociale (Social Investment Package – SIP).

Ambitia noastra este de a contribui la consolidarea filosofica, precum si la bazele institutionale si empirice ale SIP, bazata pe investitii sociale in domeniul drepturilor omului si capabilitatii (individuale si colective).

Consortiul nostru este incorporat in Reteaua “Aliantele de combatere a saraciei”, o retea de organizatii ale societatii civile, sindicate, factorii de decizie politica si academicieni coordonata de Miscarea de munca crestina flamanda.

Vom implica activ cetatenii europeni grav afectati de criza in proiectarea unei agende de investitii sociale mai puternice si mai eficiente.

Persoane de contact: Cristina Victoria Chert – Coordonator proiecte europene, Cristina.chert[@]theopennetwork.ro Patrick Van den Nieuwenhof – cercetator in proiecte social-culturale, Patrick.Vandennieuwenhof[@]adrvlaanderen.be

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.