Fundatia The Open Network for Community Development a realizat un studiu stiintific in Slatina-Timis, judetul Caras-Severin, Romania, dovedind ca serviciul de ingrijirea la domiciliu bazat pe solidaritate in comunitatile rurale duce la reducerea costului total al serviciilor medicale de prima linie.
De la adoptarea comunitatii Slatina-Timis (Romania) de catre orasul Geel (Belgia), la sfarsitul anului 1989, s-a nascut o colaborare de lunga. A inceput cu ajutorul umanitar, dar a evoluat intr-un ajutor structural din anul 1992.
Pentru a demonstra impactul exceptional al centrului comunitar de sanatate ADAM Slatina-Timis privind starea de sanatate a populatiei, a fost elaborat acest studiu de caz comparativ comparand situatia din Slatina-Timis cu privire la diferiti indicatori de sanatate cu zonele rurale, din acelasi judet si din tara. Au fost utilizate pentru acest studiu date locale, precum si date preluate la nivel national, care arata importanta inregistrarilor medicale bune si fisiere. In acest studiu de caz, nu veti gasi numai cifre si statistici ale evolutiei in timp, dar, de asemenea, explicatii si interpretari ale diferitelor figuri.
Cu acest studiu de caz, speram sa ajungem la un public mai larg si sa-i convingem de posibilitatile unei stari de sanatate mai buna si de sanatate cu sistemul utilizat in Slatina-Timis. O buna cooperare la nivel local si regional, o buna intelegere, o buna informare si prevenire, precum si constientizarea oamenilor de la fata locului sunt ingredientele de baza ale acestui model.
Studiul de caz in limba engleza il puteti citi aici.
Leave a Reply