the-open-network-ADAM-Slatina-Timis-un-centru-comunitar-de-bune-practici-de-sanatate-si-model-in-inovarea-sociala

Scurta descriere a proiectului: Cincisprezece ani in urma am infiintat un centru socio-medical de sanatate al comunitatii in Slatina-Timis, Romania, condusa de o organizatie mutuala. Oamenii din comunitate, precum si persoanele din comunitatile din jurul poate deveni membri al acestei organizatii de „ajutor reciproc”, numita Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis (ADAM Slatina-Timis) platind voluntar o taxa modesta de membru. Toti membrii sunt parte a Adunarii Generale si aleg consiliul, care se ocupa de organizatie. Se face un contract intre ADAM Slatina-Timis si corpul de asigurari de sanatate CJAS (Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Caras-Severin). Organizatia mutuala primeste bani de la Casa de asigurari de sanatate, dar are, de asemenea, si alte venituri, deoarece exista taxa de membru. Organizatia angajeaza personalul medical si alt personal necesar si are grija de toate aspectele logistice si practice. Bugetul suplimentar permite organizatiei sa angajeze mai mult personal decat este de obicei disponibil in comunitatile romanesti, (de exemplu, 1 asistent medical pentru 1000 de locuitori). ADAM Slatina-Timis are 9 angajati. Membrii obtin reduceri privind serviciile de sanatate ce trebuie platite.

Parteneri: Acest proiect a fost elaborat si este sustinut de VZW Geels Roemeniëkomitee (Geel, Belgia), LCM Mutuality (Bruxelles, Belgia), ADR-Vlaanderen (Turnhout, Belgia), Fundatia The Open Network for Community Development (Iasi, Romania) si CM Mechelen-Turnhout (Turnhout, Belgia).

Continuare articol despre ADAM ca si model de inovare sociala

Masterplan (12.06.2015 spre consultare)

Informatie extra:

 1. ADR Vlaanderen
 2.  CLS (Comitet Local de Sanatate)
 3.  ADAM (Asociatia de Ajutor Mutual)
 4.  AGLT (Asociatia Grupurilor Locale de Tineret)
 5.  OLF (Organizatie Locala de Femei)
 6. OLB (Organizatie Locala de Barbati)
 7.  CLD (Comitet de Dezvoltare Locala)
 8.  Raport anual The Open Network (TON) 2014
 9. Memorandum cu privire la Starea de Sanatate in Romania TON 2012
 10. Health with and for people: ADAMS solidarity statement on structural developments in health care in the Caras-Severin region, Ioan Suru: International Journal of Integrated Care, Vol. 14, 26 May 2014.
 11.  Asociatia de Ajutor Mutual Slatina-Timis (ADAMSlatina-Timis) cu suportul ADR Vlaanderen si Fundatiei The Open Network for Community Development: BENISI Scaling Social Innovation
 12.  Strategia Nationala De Sanatate 2014-2020
 13.  Forum Descentralizat de Cooperare Romania-Belgia

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.