The_Open_Network_SOS_FIRE

SOS Fire! (SOS Foc!)  Curs de formare europeana pentru elevi in domeniul prevenirii si primului ajutor prin implicarea civica

Programul ERASMUS+, Actiunea cheie 2, K202 – Parteneriate strategice pentru educatia scolara

Numarul proiectului: 2019-1-BE02-KA201-060345

Parteneri:

Fondation des Brûlés/Stichting Brandwonden (Belgia) – Coordonator de proiect

Fundatia The Open Network for Community Development (Romania)

Sdruzenije Na Na Raboteshtite S Hora S Uvrezhdaniya (Bulgaria)

Instituto Politecnico de Setubal (Portugalia)

Actie Dorpen Roemenië – Vlaanderen vzw (Belgia)

Durata proiectului: 24 de luni (01.10.2019 – 31.09.2021) – Calendarul activitatilor tine cont de anul scolar.

Acest proiect isi propune sa creeze constientizarea copiilor din scolile europene despre riscurile cauzate de incendiu, prevenirea acestuia si cele mai importante masuri de pus in aplicare in caz de urgenta si incendiu.

Copiii sunt unul dintre cele mai vulnerabile grupuri tinta, in special copiii din medii defavorizate (roma, imigranti, probleme socio-economice etc.). Prin acest proiect, partenerii vor dezvolta si implementa un curs de pregatire european pentru elevi si pentru profesorii lor, care se va desfasura in contextul unei Campanii “SOS Foc!” cu o durata de o saptamana care va fi organizata in fiecare scoala europeana participanta.

Activitatile vor include desfasurarea unui curs de pregatire, un concurs de proiecte scolare, prelegeri de catre experti de la pompieri, spitale, oameni de stiinta etc. Va fi promovata si participarea parintilor, familiilor, personalului scolar si a comunitatilor locale. Programele de instruire si programul Campaniei SOS Foc!. Programul va fi proiectat de intregul parteneriat al proiectului.

La sfarsitul proiectului, copiii nu numai ca vor fi dobandit o mai buna intelegere despre prevenirea incendiilor si reactia in caz de urgenta la incendiu, dar isi vor imbunatatit abilitatile sociale si civice. Se vor simti mai increzatori si mai responsabili fata de societatea in care traiesc.

Prin participarea la acest proiect, unitatile scolare se vor deschide noilor actori de predare si invatare si comunitatii locale. Acestia vor oferi elevilor un mediu frumos, distractiv si primitor, unde sa invete, iar profesorii vor putea introduce noi metode din contextele informale si nonformale in cele didactice obisnuite.

Obiectivele proiectului sunt, printre altele:

– Imbunatatirea abilitatilor copiilor mici, a profesorilor lor si a familiilor lor in a:

o Recunoaste situatiile de risc

o Transforma o situatie de risc intr-o situatie sigura

o Identifica sursele de pericol

o Cum sa actioneze, sa evacueze si sa plece intr-o maniera rapida

o Oferi sfaturi bune in caz de accidente

– Ofera scolilor oportunitati de a se deschide comunitatii lor locale, organizatiilor locale (ONG-uri, pompieri, spitale, autoritati publice, forte de politie etc.) si sa lucreze impreuna cu acestea in implementarea Programului Campaniei SOS Foc!.

– Introducerea de noi metode de predare si invatare care ar putea fi folosite de profesori in scoli in timpul lectiilor.

– Invitarea la unitatile scolare a partilor externe interesate, astfel incat sa contribuie si la crearea viitoarei generatii europene responsabile.

– Imputernicirea copiilor mici astfel incat sa se simta mai increzatori si mai responsabili fata de societatea in care traiesc.

– Facilitarea integrarii elevilor din comunitatile cu risc de excludere, oferindu-le abilitatile si instrumentele de care au nevoie pentru a trai intr-un mediu securizat.

– Crearea unui mediul scolar mai atractiv.

– Promovarea vizitelor scolare intre tarile partenere si expunerea elevilor la un alt limbaj si mediu cultural.

– Crearea unei retele informale de scoli care sa faca schimb de experiente, metode de predare si invatare si bune practici care vor continua sa existe odata ce finantarea UE va fi incheiata.

– In mod indirect, elevii vor primi, de asemenea, sfaturi de angajare si cariera de la expertii care vor participa la Campania SOS Foc! (medici, asistente, politisti, pompieri, consilieri, consultanti, asistenti sociali etc.).

Publicul tinta:

– Elevi din scoli primare

– Elevi de gimnaziu

– Personalul scolii: cadre didactice, profesori, profesori, administratori etc.

– Parinti si familii

– Comunitati locale: autoritati locale, pompieri, spitale, asistenti sociali, ONG-uri care lucreaza cu comunitati defavorizate etc.

– Comunitatea europeana in general

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.