the-open-network-Elevi-din-Belgia-la-stagiu-in-Romania

In perioada 2-18 mai, un grup format din 8 eleve insotite de 2 profesoare de la scoala „Don Bosco” din localitatea Groot Bijgarden (aproape de Bruxelles), au efectuat un stagiu scolar, in cadrul unui proiect Erasmus+, in Cehu Silvaniei – Romania. Obiectivul principal al stagiului a urmarit certificarea unor abilitati si competente in domeniul ingrijirii persoanelor varstnice, a celor cu dizabilitati si a copiilor de varsta prescolara. Stagiul s-a desfasurat la Centrul pentru persoane varstnice, la Sindrom Down, la Gradinita „Piticot” si la Centrul pentru servicii sociale din Cehu. Timp de aproape trei saptamani, elevele din Belgia s-au confruntat cu realitatile sistemului de ingrijire a persoanelor din centrele amintite. A fost o experienta unica pentru ele, asa cum au marturisit la finalul stagiului cand i-au invitat pe reprezentantii institutiilor amintite si pe cativa membri ai Asociatiei pentru Dezvoltare Locala-Cehu Silvaniei (ADL Cehu Silvaniei) la o intalnire pe parcursul careia au prezentat concluziile observatiilor facute de-a lungul stagiului, intr-o interesanta paralela Romania-Belgia. Au remarcat dotari si activitati comparabile cu cele din tara lor, dar si lipsuri in unele locuri. Au fost impresionate de daruirea cu care personalul de aici se ocupa de cei in dificultate si de caldura si deschiderea cu care ele insele au fost intampinate zilnic. La finalul acestei prezentari, fetele i-au servit pe cei prezenti ce mici gustari specifice din Belgia preparate chiar de ele.

In prima saptamana a sederii in Romania, a fost prezenta si doamna Maes Hilda, presedinte ADR-Dilbeek-Belgia. In colaborare cu ADL-Cehu si cu GLT au fost organizate activitati prin care elevele si profesoarele lor sa cunoasca aspecte din istoria, traditiile, cultura locala si nationala. Au vizitat micul muzeu etnografic de la Clubul Copiilor din Cehu, Muzeul de Istorie din municipiul Zalau, vestigiile cetatii romane de la Porolissum, cel mai estic punct strategic al Imperiului Roman „Orasul Baia Mare, resedinta a jud. Maramures, statiunea Mogosa, bisericuta de lemn din satul Nadis”, au asistat la repetitiile echipei de dansuri a elevilor, au mancat specialitati romanesti.

La plecare, belgiencele au spus ca stagiul le-a ajutat sa se hotarasca asupra viitoarei lor orientari profesionale, sa pretuiasca mai mult ceea ce au in tara lor si, in acelasi timp, sa-si faca prieteni in Romania. La final, le-au multumit din suflet celor implicati in organizarea stagiului la Cehu Silvaniei.

Maria Cordea, Coordonator ADL – Cehu Silvaniei

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.