Ca raspuns la situatia globala a pandemiei Covid-19, „Actiunea Satele Romanesti Flandra” (ADR-Vlaanderen) din Belgia si organizatia ei sora „Fundatia The Open Network for Community Development” (TON) din Romania, au decis sa lanseze in Academia ADR / TON o campanie de promovare a urmaririi si aplicarii masurilor necesare luate de diferite autoritati si pentru crearea unui „Consortiu local de sanatate”.
Important este sa poti conta pe solidaritatea si cooperarea tuturor, nu numai pentru a se proteja, ci si pentru altii. Toate masurile de prevenire noi si prevazute ar trebui adaptate si puse in aplicare de toata lumea pentru a contracara pandemia Covid-19. Aceasta, de asemenea, ca respect pentru toti profesionistii din domeniul sanatatii si voluntarii care au facut, si inca o fac, o treaba exceptionala pentru a vindeca oamenii si a salva vieti.
ADR si TON au gasit in Ambasada Regatului Belgiei in Romania un sustinator si sponsor. Cu sprijinul Ambasadei, 1.000 de masti reutilizabile au fost produse de catre SAMDAM, o companie belgiana din Romania si, de asemenea, sustinatoare a ADR si TON.
Intre timp, a fost organizata o campanie de informare locala printre membrii TON din Romania si au fost intreprinse primele actiuni. La inceput, ne-am concentrat asupra locurilor in care avem activitati social-medicale si initiative de ingrijire la domiciliu. Prin intermediul ingrijitorilor locali, profesori si organizatii locale ale societatii civile, incercam sa motivam profesorii, directiile scolare, organizatiile de parinti si administratiile locale sa participe la aceasta campanie si sa disemineze in randul populatiei informatiile cu privire la masurile necesare.
Lansarea acestei campanii a fost prevazuta la 27 august 2020, la Slatina-Timis, jud. Caras-Severin, in prezenta Excelentei Sale, Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania, dl Philippe Benoit. Datorita celui de-al doilea val de contaminari Covid-19, a trebuit sa anulam aceasta intalnire, dar am lansat oricum campania, avand in vedere marea necesitate. Ideea este de a dona o serie de masti ca model si o cerere de a prevedea mastile necesare pentru populatie, ceea ce poate fi organizat si initiat de un „Consortiu local de sanatate” cu administratia locala si sprijinul administratiei regionale.
Ca prima initiativa, campania a fost prezentata la administratia judetului Caras-Severin si au fost donate cateva masti. In acelasi timp, au fost diseminate dosare si informatii despre importanta purtarii mastilor de protectie si despre cum sa o facem corect, impreuna cu sublinierea celorlalte masuri necesare, cum ar fi pastrarea distantei si spalarea regulata a mainilor.
In acelasi timp, in comuna Armenis, campania a fost prezentata in scoala, primarie si cele doua magazine din localitate. Acest lucru s-a repetat in comuna Slatina-Timis, unde si Scoala, primaria si cele patru magazine au primit informatii si masti. Aceasta a rezultat intr-un acord cu scoala din Slatina-Timis ca la inceputul noului an scolar din 14 septembrie, impreuna cu eliberarea certificatelor, parintii au primit informatii clare cu privire la masurile de protectie impotriva coronavirusului.
Informatii si masti ca model au fost, de asemenea, inmanate la CJAS (Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate) Caras-Severin si DSP (Directiei de Sanatate Publica) Caras-Severin cu solicitarea de a promova aceasta campanie in tot judetul Caras-Severin.
Primele contacte au fost facute si cu comuna Rusca Montana (langa Otelu Rosu), unde medicul de familie era foarte deschis informatiilor primite despre modul nostru de lucru.
Mai multe detalii despre aceasta campanie gasiti in Brosura „ACADEMIA ADR/TON – Initiative locale ca urmare a primei pandemii si carantine la nivel mondial din 2020 datorita virusului COVID-19. Crearea unui Consortiu local de sanatate”. Brosura o puteti citi in limba romana sau in limba engleza.
Leave a Reply