In contextul in care Romania se afla in urma la nivel european in ceea ce priveste majoritatea indicatorilor care evidentiaza starea de sanatate a natiunii, pe harta tarii apare o noua organizatie mutuala in domeniul sanatatii, ADAM Lapusata/Ladesti. Inaugurarea asociatiei este prilejuita si de participarea grupului  de biciclisti belgieni de la ADR-Flandra care promoveaza ingrijirea la domiciliu a varstnicilor in Romania, a presedintelui ADR-Vlaanderem, dl Jozef Goebels, membru fondator al asociatiei ADAM Lapusata/Ladesti.

In data de 13 septembrie 2023, intr-o toamna calda parca special pregatita pentru noi, a avut loc inaugurarea noii organizatii in comuna Lapusata, judetul Valcea. In deschiderea evenimentului a luat cuvantul dl Jozef Goebels, presedinte ADR-Vlaanderen si Fundatia The Open Network for Community Development (TON), vorbind despre importanta relatiilor dintre comunitatile din Romania si Belgia, de exemple de bune practici desfasurate in prezent.

In continuare, dl Dr. Alex Stoian a prezentat un scurt istoric al asociatiilor mutuale la nivel european si de-a lungul istoriei. Comunitatile valcene, avand un lung parcurs legat de parteneriatul romano-belgian, sunt legate sufleteste prin ADR-Vlaanderen, Fundatia TON, Fundatia Balen-Ladesti spre viitor, GLT Lapusii-Valcea si acum mai noua infiintata ADAM Lapusata /Ladesti.

Asociatia isi propune cresterea accesibilitatii locuitorilor la serviciile medicale, construirea sau renovarea unor cladiri care vor servi scopurilor Asociatiei, cresterea calitatii serviciilor medicale prin folosirea (din donatii) de echipamente medicale si de recuperare, materiale sanitare de calitate si stagii de formare pentru personalul medical, diversificarea ofertei de servicii medicale (centre de zi, ingrijiri la domiciliu), promovarea sistemului de ingrijiri sociale de sanatate in relatia cu ofertantii de servicii medicale (publici sau privati), autoritatile locale, organizatii sau institutii, cresterea responsabilitatii membrilor comunitatii fata de propria stare de sanatate, educatie pentru sanatate, imbunatatirea conditiilor de viata si a celor igienico-sanitare, realizarea unui grup de voluntari care sa dezvolte activitati in folosul comunitatii, servicii de ingrijire socio–medicala la domiciliu, acordarea serviciilor de baza, ajutor pentru igiena corporala, acordarea serviciilor de ingrijiri medicale.

La acest eveniment, domnul primar al comunei Lapusata, Nicolae Joita ne-a vorbit despre cum comunitatea locala poate ajuta ca acest proiect sa se dezvolte. Sprijinul autoritatii locale poate atrage si alte modalitati de ajutor pentru imbunatatirea conditiilor de viata, a ingrijirilor medico-sociale a locuitorilor din comuna Lapusata, Ladesti.

In completare, dl Jef Vanhoof a vorbit de traditia dezvoltata de Clubul de ciclisti inca din 2017 cand au mers cu bicicleta la Bucuresti, la Parlamentul Romaniei unde se desfasura evenimentul final al proiectului „Comunitati Rurale Active in Furnizarea si Monitorizarea Serviciilor de Ingrijiri la Domiciliu”. Astazi, ca o dragoste eterna pentru Romania, grupul de ciclisti pedaleaza pentru batrani si o viata mai buna.

Dincolo de planurile facute, de discutiile avute, trebuie sa subliniem ca exista un grup de oameni carora trebuie sa le multumim, care cred ca avem sansa la un viitor bun. Multumim dnei Dr. Cristina Vladu, dlui Ioan Suru, dlui primar al comunei Lapusata Nicolae Joita, dnei Dr. Mariana Stoian, dnei Carmen Ciuculan-Dragulescu, dlui Mon Verrydt; si nu in ultimul rand, grupului de biciclisti impreuna cu Jef Vanhoof si Jozef Goebels.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.